donderdag 10 januari 2013

Lidwina van Schiedam

Lidwina van Schiedam is een heel bijzondere heilige (is ze wel een heilige? Misschien is ze enkel zalig?). Niet alleen is ze de lokale heilige van Schiedam (& daarmee ook een beetje van Rotterdam), ze heeft die status verworven door niets te doen.
Het verhaal van Lidwina is als volgt: als meisje valt ze tijdens het schaatsen op het ijs, zo hard dat ze de rest van haar leven in bed moet blijven liggen. Dit lot ondergaat ze zo kalm en positief dat ze hierom later zalig verklaard wordt. That's it. Misschien dat ze tijdens haar leven en na haar dood nog wonderen heeft verricht, maar het belangrijkste is dat ze op het ijs valt, voor de rest van haar leven gehandicapt is en daar niet over zeurt. Ik weet niet eens of ik dat bewonderenswaardig of afkeurenswaardig vind. Een bizarre heilige.

In een typisch geval van nomen-est-omen ken ik twee Lidwienen die veel te kampen hebben met hun gezondheid en desondanks heel vrolijk zijn. Voor hen heb ik in ieder geval veel bewondering. 

In het laatste nummer van het blad voor 'strips, cultuur en curiosa', Zone 5300 heeft Marcel Ruijters trouwens een heel eigen stripbewerking aan het verhaal van Lidwina gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten