dinsdag 30 oktober 2012

Della Robbia blauw

Onlangs las ik in een recensie van een nieuwe productie van TenneseeWilliams’ toneelstuk A streetcar nameddesire dat daar de volgende tekst over de kleur van een kledingstuk in voorkwam:


Je vergist je. Het is Della Robbia blauw. Het blauw van de mantel in oude schilderijen van de Madonna.

Huh? Klopt dit?

Het is waar dat de Madonna altijd uitgebeeld wordt in een blauwe mantel. In bijbelse scène’s kun je Maria herkennen aan haar blauwe mantel, eventueel met een baby Jezus op de arm, zoals in onderstaande afbeeldingen van Deodato Orlandi, Jan van Eijck en Pontormo:




Maar Della Robbia? Dat waren toch Luca della Robbia (Florence 1399/1400-Florence1482), zijn neef Andrea della Robbia (Florence 1435- Florence 1525/1528) en diens zoon Giovanni della Robbia (1469-1529)? En zij waren toch beeldhouwers? Vooral van keramiek? Vaak met maar één kleur, namelijk blauw. Della Robbia blauw lijkt dus eerder te slaan op de kleur die vaak als achtergrond gebruikt wordt op het keramiek van deze familie.



Het is geen vertaalfout. In het toneelstuk van Tennessee Williams staat inderdaad in  scene 11 de volgende dialoog:

EUNICE:
What a pretty blue jacket.

STELLA:
It’s lilac colored.

BLANCHE:
You’re both mistaken. It’s Della Robbia blue. The blue of the robe in the old Madonna pictures.


De verwijzing naar het Della Robbia blauw wordt dus uitgesproken door Blanche Dubois, de zus van Stella. Ooit waren zij high society, maar inmiddels zijn zij steeds verder weggezakt. Blanche wil deze waarheid niet onder ogen zien en liegt over haar situatie. Vooral tegen zichzelf. Het zou dus kunnen dat deze zin exemplarisch is voor Blanche: wel dusdanig gecultiveerd dat ze weet dat de mantel van de Madonna blauw is en gehoord heeft van het blauw van de Della Robbia’s, maar inmiddels dusdanig gedegenereerd dat ze het verschil niet meer weet.



Misschien is het noemen van het Della Robbia blauw wel gewoon een fout van Tennessee Williams. Maar eigenlijk hoop ik dat de andere verklaring klopt, dat de zin iets zegt over Blanche.

vrijdag 26 oktober 2012

Lokaal 9 (voorheen de Gasterij)

Als student kwam ik veel in café de Gasterij, lange tijd mijn stamkroeg. Na mijn studie kreeg het een nieuwe eigenaar en veranderde het in Lokaal 9, een café-restaurant. Tegenwoordig kom ik er niet meer zo vaak, maar zo nu en dan, als ik in de buurt ben en heb een uurtje de tijd, ga ik er nog wel eens langs. En soms heb ik dan tekenspullen bij mij en maak ik een schetsje, zoals deze van vorig jaar:
Overigens speelt deze Kroegtijgerstrip zich in het begin af net buiten Lokaal 9.

donderdag 25 oktober 2012

Illustraties

Heel veel illustraties bij artikelen maak ik niet; ik ben meer iemand die strips tekent en losse tekeningen maakt. Maar soms staat er bij een artikel wel een illustratie van mij. Zoals onderstaande uit het StraatNieuws over het fietsparkeerprobleem in Utrecht:
 Of deze, over graffitti, kunst of vandalisme:

vrijdag 12 oktober 2012

Male Chauvenist Pig

Onderstaande strip is de eerste strip die ik gemaakt heb over Male Chauvenist Pig. Ik heb meer ideeën voor strips over hem liggen. Misschien moet ik die eens uitwerken en kijken of ik hier een dagstrip van kan maken.
Deze strip heeft de tweede prijs gewonnen in de KNN stripwedstrijd (een parodie door Wilma de Bock op alle wedstrijden die kranten en tijdschriften uitschrijven om aan goedkope kopij te komen. Ik vermoed dat zij niet verwacht had dat er ook echt inzendingen zouden komen).

maandag 8 oktober 2012

Tijdslijn

Lange tijd kon ik mijn facebook-pagina gewoon houden, maar uiteindelijk moest iedereen aan de tijdslijn bij facebook. Ook ik. Er waren wel mogelijkheden om dat tegen te gaan, maar dat vroeg om computerkennis die ik niet heb. En dus schikte ik mij in mijn lot en tekende onderstaande prent ter decoratie van mijn tijdslijn. Als ik er nog ruimte voor had gehad, dan had ik ook nog een DeLorean erbij getekend...

woensdag 3 oktober 2012

Gelezen in september

Vorige maand heb ik ook weer het een en ander gelezen. Zo heb ik eindelijk het Verzameld Werk van Gerard Reve uit. Nu zijn brievenboeken nog. Maar ik heb ook 'Scherpschutters' gelezen, de laatste Grafische Roman van Michiel van de Pol, een boek over zijn vader dat me echt ontroerde. Grappig is dat, ik ben een groot liefhebber van strips (in alle vormen), maar het is maar zelden dat ze mij ontroeren. Overigens is het boek ook heel grappig en jaloersmakend getekend.

De Vrede van Utrecht

In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht gesloten is. De Vrede van Utrecht? Ja, dit einde aan de Spaanse Successie-oorlog is in Nederland vrijwel onbekend. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. Maar vrees niet, strips zullen je weer op de hoogte brengen van wat die Vrede van Utrecht precies inhield.

Zo heb ik, samen met historica Jacquelien Vroemen een stripboekje gemaakt voor leerlingen van de Bovenbouw van het Primair Onderwijs. Maar het is ook heel geschikt voor oudere lezers, al zeg ik het zelf. Hieronder is de eerste pagina van deze strip.

Maar met het Utrechtse stripcollectief De Inktpot maken we voor de website van de Vrede van Utrecht ook een strip die dieper ingaat op wat er gebeurde in Utrecht, 300 jaar geleden. Verschillende tekenaars behandelen verschillende gebeurtenissen en geven zo een gevarieerd beeld van hoe het was toen Utrecht even het centrum van de wereld was. Ik heb de tweede strip gemaakt, over de keus voor Utrecht als onderhandelplaats. Hieronder een plaatje.

De rest van mijn strip en de strips van al zeker vijf andere tekenaars is hier te zien. En er zullen nog afleveringen bijgevoegd worden.