maandag 30 april 2012

Twin Peaks

Ik herinner me feestjes begin jaren '90 waar druk gediscussieerd over afleveringen van de televisie-serie Twin Peaks en wat het allemaal betekende wat er te zien was. Ik keek het destijds niet, maar dat er zo over een tv-serie gepraat werd bleef me bij. Later heb ik, toen ik vlak bij een goede videotheek woonde, geprobeerd Twin Peaks te volgen, maar dat is toen maar bij een paar afleveringen gebleven. Waarom weet ik niet, want ik vond die afleveringen wel op een goede manier creepy.

Onlangs heb ik de serie toch nog helemaal gekeken. Het is niet perfect (vooral ook omdat er niet echt een einde is), maar er zit wel veel fascinerende beelden en ideeën in. Genoeg om een tekening te maken naar aanleiding van Twin Peaks.

maandag 23 april 2012

Esther

Deze tekening van mijn jongste dochter Esther maakte ik een aantal jaar geleden om als pakpapier voor op verjaardag te dienen. Inmiddels rijdt ze zonder zijwieltjes en is haar haar (heur haar) een stuk langer. Vandaag ging ze met school op schoolreisje en eind deze week wordt ze alweer acht jaar oud!

zondag 22 april 2012

Pallas en de centaur

Ik kom er achter dat het inmiddels drie jaar geleden is dat ik het eerste hoofdstuk van Pallas en de centaur maakte. Het tweede hoofdstuk is half geschreven en op een paar ontwerpschetsen na nog helemaal niet getekend. En dat terwijl het mijn bedoeling was om ieder jaar een hoofdstuk te publiceren. Ik moet maar weer eens aan de slag...

vrijdag 13 april 2012

Vorig jaar oktober

Vorig jaar in oktober waren we voor het Turkartoonproject in Istanbul, om te praten met Turkse stripmakers. Ik las toen ook de erg interessante tentoonstellingscatalogus Die Nase des Sultans over Turkse cartoons en strips.
Vanavond wordt de Turkartoontentoonstelling officieel geopend (officieus is die al te bezichtigen sinds begin april). Vandaag zag ik ook de krant/catalogus die bij de tentoonstelling hoort en ik moet zeggen: ik vind 'm mooi geworden.

maandag 9 april 2012

Turkartoon 3

De Turkartoontentoonstelling in het Utrechtse stadhuis is nu te bekijken. Het werk van twintig hedendaagse Turkse striptekenaars en een beetje geschiedenis en impressies van de tekenaars van de Inktpot. Vrijdag de dertiende wordt de opening officieel geopend, maar iedereen die nu bij het Stadhuis is kan al naar binnen wandelen en kijken. En de catalogus vormgegeven als Turkse stripkrant meenemen. Daarin staan nog meer strips en tekeningen, ook van de Inktpottekenaars.

Om er al enige ruchtbaarheid aan te geven heb ik voor Straatnieuws een stripje over de tentoonstelling gemaakt (en over het feit dat Turken in hun strip heel. veel. tekst. gebruiken).

donderdag 5 april 2012

Workshops Striptekenen

Regelmatig geef ik op scholen workshops striptekenen. Vorige week is een kleine golf aan workshops begonnen die de hele maand april duurt. Veel van die workshops worden georganiseerd door Kunst Centraal. Helaas worden daar, gedwongen door de bezuinigingen op cultuur, de activiteiten voor het Middelbaar Onderwijs afgestoten. Hoe de workshops volgend jaar georganiseerd gaan worden is nog spannend.

Hieronder een schetsje dat ik vorige week maakte tussen twee workshops in op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede.

zondag 1 april 2012

Gelezen in maart

In maart was het behoorlijk druk: deadlines voor Turkartoon en Kidszinnig, cursus geven in Zeist en workshops in Wijk bij Duurstede en dan ook nog de Kunsthal in Rotterdam bezoeken waar mijn broertje een muurschildering heeft gemaakt en naar de Kunststripbeurs in Utrecht. Dan is er weinig tijd om te lezen.
Maar toch, de laatste delen van de metalmanga Detroit Metal City gelezen, enkele delen Hellboy, Jack Kirby's Fourth World en enkele boeken met helden in piccolokostuums. Ook Sense en Sensibility and Sea Monsters gelezen, een mash up van Jane Austen met Lovecraftiaanse watermonsters. Die tijd had ik ook kunnen gebruiken om iets beters te lezen: het oorspronkelijke werk van Austen of Lovecraft bijvoorbeeld.